top of page
  • Writer's pictureMargot

Het is gewoon sandalig!

Updated: Oct 31, 2020

An article written for Griekenland Magazine


Iedere zichzelf respecterende griekofiel dient er een paar van in de kast te hebben staan;

ze zijn comfortabel, indrukwekkend en altijd in de mode. Gemaakt van bruin leer, of kleurrijk met patronen, ze passen overal bij:


De Griekse leren sandalen.In de Griekse oudheid verschenen de eerste sandalen, met als doel het schoonhouden van de voeten en het voorkomen van verwondingen aan scherpe objecten. Toen waren dat nog geen lego-blokjes, maar steentjes en rotsen.


In de Romeinse tijd bestond de leren sandaal uit dierenhuiden die met touwen om de dij werden vastgebonden.

Griekse sandalen verschilden van Romeinse omdat ze veel leren riemen hadden waarmee ze stevig aan de voet werden vastgemaakt. De zolen waren gemaakt van runderleer en bestonden uit vele lagen.

De leren sandalen werden pas echt trendy toen de Griekse god Hermes zich een paar gevleugelde exemplaren aanschafte.


Hermes was een multitasker, behalve dat hij god was van van de handel, de reizigers, de wegen en de dieven, was hij ook boodschapper van de goden en ‘psychopompos’; begeleider van de zielen naar de onderwereld. Vandaar dat het zaak was dat hij zich snel kon verplaatsen en de gevleugelde sandalen hielpen hem probleemloos door de lucht te zweven.

Door de eeuwen heen zijn kleding en schoeisel altijd onderhevig geweest aan veranderingen, men noemt dit ‘mode’. Vooral de laatste vijftig jaar willen we ons vooral comfortabel voelen in onze kleding en schoenen. Vandaar dat de antieke Griekse sandalen eind jaren ’60 van de vorige eeuw ineens weer razend populair werden.


Ze zijn gezond omdat ze gemaakt zijn van echt leer. Ze zijn anatomisch omdat ze het lichaam in staat stellen zijn natuurlijke houding te behouden. Ze worden door zowel mannen als vrouwen gedragen en zijn relatief goedkoop. Bovendien zijn ze uitermate geschikt om op de hobbelige Griekse straten te lopen en de Acropolis te beklimmen.


Maar de Griekse sandalen werden pas echt een rage toen een aantal beroemdheden ze gingen dragen.

In 1967 waren De Beatles in Athene aangekomen om een stel Griekse eilanden te kopen. Hun gehuurde jacht werd echter vertraagd door een storm voor de Kretenzische kust, waardoor ze enkele dagen in Athene vastzaten.


Terwijl ze wachtten, gingen John Lennon en Ringo Starr boodschappen doen voor muziekinstrumenten. Behalve een paar gitaren, kochten ze ook een paar Griekse leren sandalen voor zichzelf en hun bandgenoten. Al gauw volgden andere sterren het voorbeeld van de Beatles: Jackie Kennedy, Sophia Loren, Barbra Streisand, Anthony Quinn en Gary Cooper verschenen in publiek op leren sandalen en nu was het hek van de dam!


Geen Griekenlandganger kon thuis zijn gezicht nog laten zien als hij niet een paar sandalen gekocht had op zijn vakantie. In de Atheense Plaka en de Griekse eilanden zijn de leren sandalen tot op heden een van de populairste souveniers voor toeristen uit de hele wereld.


Het is dus gewoon sandalig als u nog geen paar in de kast heeft staan!

Margot Zeebregts

5 views0 comments
bottom of page