top of page
  • Writer's pictureMargot

Σανδαλίστηκα!

Κάθε αυτοσεβασμένος φιλέλληνας πρέπει να έχει ένα ζευγάρι στην ντουλάπα του.

Είναι άνετα, εντυπωσιακά και πάντα στη μόδα. Κατασκευασμένα από καφέ δέρμα ή πολύχρωμα με μοτίβα, ταιριάζουν με τα πάντα:


Τα ελληνικά δερμάτινα σανδάλια.



Τα πρώτα σανδάλια εμφανίστηκαν στην ελληνική αρχαιότητα, με σκοπό να διατηρήσουν τα πόδια καθαρά και να αποτρέψουν τραυματισμούς από αιχμηρά αντικείμενα. Τότε, δεν υπήρχαν ακόμα τα τουβλάκια Lego, μόνο πέτρες και βράχια.


Στα ρωμαϊκά χρόνια, το δερμάτινο σανδάλι αποτελείτο από δέρμα ζώου δεμένα με σχοινιά γύρω από το μηρό. Τα ελληνικά σανδάλια διέφεραν από τα ρωμαϊκά, επειδή είχαν πολλά δερμάτινα λουράκια που τα πρόσδεσαν σφιχτά στο πόδι. Τα πέλματα ήταν φτιαγμένα από βόειο δέρμα και είχαν πολλά στρώματα.


Τα δερμάτινα σανδάλια έγιναν πολύ της μόδας όταν ο θεός Ερμής απέκτησε ένα ζευγάρι και μάλιστα φτερωτά. Ο Ερμής ήταν καλός στο μουλτιτάσκιγκ, εκτός από θεός του εμπορίου, των ταξιδιωτών, των δρόμων και των κλεφτών, ήταν επίσης αγγελιοφόρος των θεών και λειτουργούσε ως ‘ψυχοπομπός’, δηλαδή οδηγούσε τις ψυχές των νεκρών στον Άδη.


Ως εκ τούτου, ήταν βασικό να κινηθεί γρήγορα κι άνετα και τα φτερωτά σανδάλια τον βοήθησαν να επιπλέει στον αέρα χωρίς πρόβλημα.

Μεσ’ στους αιώνες, τα ρούχα και τα υποδήματα υπόκεινταν πάντα σε αλλαγές, αυτό ονομάζεται «μόδα». Ειδικά τα τελευταία πενήντα χρόνια θέλουμε να νιώθουμε ιδιαίτερα άνετα στα ρούχα και τα παπούτσια μας. Γι 'αυτό τα αρχαία ελληνικά σανδάλια έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή ξανά στα τέλη της δεκαετίας του 1960.


Είναι υγιείς επειδή είναι κατασκευασμένα από γνήσιο δέρμα. Είναι ανατομικά επειδή επιτρέπουν στο σώμα να διατηρήσει τη φυσική του στάση. Φοριούνται τόσο από άνδρες όσο κι από γυναίκες κι είναι σχετικά φθηνά. Επιπλέον, είναι ιδανικά για άνετο περίπατο στους ανώμαλους ελληνικούς δρόμους και αναρρίχηση στην Ακρόπολη.


Αλλά πραγματικός ντόρος με τα ελληνικά σανδάλια έγινε όταν κάποιες διασημότητες άρχισαν να τα φορούν. Οι Beatles έφτασαν στην Αθήνα το 1967 για να αγοράσουν μερικά ελληνικά νησιά. Ωστόσο, το ενοικιαζόμενο σκάφος τους καθυστέρησε λόγω μιας καταιγίδας στα ανοικτά των κρητικών ακτών, αφήνοντάς τους απομονωμένους στην Αθήνα για αρκετές ημέρες.


Ενώ περίμεναν, ο Τζον Λένον και ο Ρίνγκο Στάρ πήγαν να ψώνίσουν μουσικά όργανα. Εκτός από μερικές κιθάρες, αγόρασαν επίσης ένα ζευγάρι ελληνικά δερμάτινα σανδάλια για τον εαυτό τους και τους συντρόφους τους.


Άλλα αστέρια σύντομα ακολούθησαν το παράδειγμα των Beatles: Οι Jackie Kennedy, Sophia Loren, Barbra Streisand, Anthony Quinn και Gary Cooper εμφανίστηκαν δημοσίως με δερμάτινα σανδάλια στα πόδια τους και τώρα γινόταν πια της Πόπης! Κανένας ταξιδιώτης δεν μπορούσε να δείξει το πρόσωπό του γυρίζοντας στο σπίτι από την Ελλάδα αν δεν είχε αγοράσει τουλάχιστον ένα ζευγάρι σανδάλια στις διακοπές του.

Μέχρι σήμερα, στην Αθηναϊκή Πλάκα και στα ελληνικά νησιά, τα δερμάτινα σανδάλια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αναμνηστικά για τουρίστες από όλο τον κόσμο.


Είναι μεγάλο σάνδαλο λοιπόν, αν δεν υπάρχει ακόμα ένα ζευγάρι στην ντουλάπα σας!
8 views0 comments
bottom of page