top of page
  • Writer's pictureMargot

Το Σχέδιο Ήλιος. Η σωτηρία της Ελλάδας;

Μια μέρα, ο θεός Ήλιος έκανε το καθημερινό του σουλάτσο ψηλά στον ουρανό πάνω από την Ελλάδα. Έσκυψε πάνω από το πύρινο άρμα του για να δει τα βουνά, τα λιβάδια, τα αμέτρητα νησιά και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Αναρωτιόταν μελαγχολικά τι να απέγινε η αγαπημένη του χώρα.



Η πιο υπέροχη χώρα του κόσμου, όπου πάντα τραβούσε τα ηνία για να κόψουν ταχύτητα οι πύρινοι ίπποι του, ώστε να θαυμάσει λίγο παραπάνω τη μυθική ομορφιά της.


Δεν είναι σύμπτωση ότι η Ελλάδα είναι η πιο ηλιόλουστη και πιο φωτεινή χώρα της Ευρώπης.

Η αγάπη του θεού Ήλιου φροντίζει για αυτό. Δεν ήταν η πρώτη φορά μες στους αιώνες που η Ελλάδα περνούσε δύσκολες εποχές. Ο Ήλιος δεν ανησυχούσε όμως ποτέ. Ήξερε ότι η Ελλάδα πάντα θα έβγαινε από πάνω. Όμως τελευταία δεν ένιωθε τόσο σίγουρος πια. Το καλοκαίρι είχε φτάσει ήδη, αλλά τα μαύρα σύννεφα δεν έλεγαν να υποχωρήσουν.


Η χώρα ταλαιπωριόταν από έναν αόρατο εχθρό, ο οποίος αυτή τη φορά δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί ως συνήθως από έναν στρατό ατρόμητων παλικαριών: Το χρήμα! Ο θεός του ήλιου δεν είχε ιδέα από οικονομία. Πρόσφερε ήλιο, φως και ζέστη και γνώριζε τι μπορούν να κάνουν αυτά στον άνθρωπο.


Άρα, όταν του ζητήθηκε να βοηθήσει με ένα σχέδιο το οποίο θα έφερε το όνομά του, στο πρόσωπό του έσκασε ένα φωτεινό χαμόγελο και ο Ήλιος έβλεπε ξανά ένα λαμπερό μέλλον για την αγαπημένη του Ελλάδα…


Το Σχέδιο Ήλιος

Το 2011 η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο: το Σχέδιο Ήλιος.

Ο ήλιος, το σημαντικότερο αγαθό της Ελλάδας, θα εκμεταλλευόταν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που προοριζόταν για την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Χρειαζόταν 200 κμ2 κρατικής γης για την τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών που θα μπορούσαν να παράγουν μέχρι και 10 γιγαβάτ (GW) ηλεκτρικής ισχύος, σχεδόν την ίδια ποσότητα που παράγεται σήμερα από την πιο μεγάλη εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Η επένδυση για το σχέδιο θα ήταν γύρω στα 20 δις ευρώ και θα προέκυπταν μεταξύ 30.000 και 60.000 θέσεων εργασίας.

Με τις περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας στην Ευρώπη σε ετήσια βάση, η Ελλάδα είναι η πλέον ιδανική χώρα για να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο. Όπως άλλωστε είναι η Ολλανδία όσον αφορά την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Δεν υπάρχουν χαμένοι σ’αυτήν την υπόθεση σε μια εποχή που υπάρχει μεγάλη ανάγκη από εναλλακτικές πηγές ενέργειας και ένα καινούργιο προϊόν εξαγωγής, που θα έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο οικονομικά όσο κοινωνικά για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από την οικονομική κρίση με την εγκατάσταση των ηλιακών πάρκων. Η κρίση όμως χτυπούσε όλο και πιο δυνατά και εκτός αυτού υπήρχαν γραφειοκρατικά και νομοθετικά εμπόδια για την χρηματοδότηση του σχεδίου.


Το Σχέδιο Ήλιος αναβλήθηκε επ’αόριστον και τελικά ξεχάστηκε.

Μέχρι που το ολλανδικό «Ίδρυμα για την προώθηση εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα» (GEZEN) ασχολήθηκε ξανά με το θέμα. Σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον Ολλανδό υπουργό οικονομίας, Χενκ Καμπ, το ίδρυμα ζήτησε να διατεθεί μια επιχορήγηση για να ξαναζωντανέψει το σχέδιο Ήλιος.

Έχει γίνει εκτεταμένη έρευνα για τις δυνατότητες του σχεδίου. Το ίδρυμα GEZEN υπέβαλε τα αποτελέσματα της έρευνας στον Έλληνα υπουργό περιβάλλοντος, ενέργειας & κλιματικής αλλαγής.


Οι Έλληνες αρμόδιοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία του ιδρύματος. Αναγνωρίζουν κι αυτοί ότι πρέπει να γίνει επανεκκίνηση του σχεδίου Ήλιος, αλλά κάτω από τις τωρινές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες δεν πρόκειται το σχέδιο αυτό να τύχει της δέουσας προσοχής, εκτός αν λάβει βοήθεια από το εξωτερικό.


Ακούγεται λογικό: Ας ξεπληρώσει η Ελλάδα το χρέος της σε ηλιακή ενέργεια αντί να μειώσει κι άλλο τις συντάξεις.

Ας επενδύσουν οι πιστωτές στα ηλιακά πάρκα που θα έχουν τεράστια οικονομική απόδοση, αντί να ζητήσουν πίσω τα δάνεια που αδυνατεί να ξεπληρώσει το κράτος. Έτσι θα μπορούσε να βγει από την οικονομική και κοινωνική κρίση η χώρα μας. Αυτό το σχέδιο βγάζει μόνο νικητές, γιατί εκτός από τα οικονομικά οφέλη, συμβάλλει και σε ένα πιο καθαρό, πιο υγιεινό και πιο βιώσιμο περιβάλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες για το ίδρυμα GEZEN

11 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page